Deti sa na Devíne hrajú s kozami a dospelí vrhajú sekery

26.08.2012 Bratislava

Bratislava 26. augusta (TASR) - Zastrieľať si s lukom, obliecť sa do zbroje rytierov alebo ochutnať stredoveké jedlo môžu počas tohto víkendu všetci návštevníci, ktorí zavítajú na hrad Devín v Bratislave. V sobotu (25.8.) tam odštartoval festival historického šermu, hudby, tanca a remesiel, ktorý potrvá dnes do 19.00 h. Novinkou jeho deviateho ročníka sú aj voľne pobehujúce kozy.

Raná či vrcholná gotika, renesancia, barok. Aj takýmito dobami žije počas týchto dvoch dní hrad. Prechádzajú sa po ňom stredovekí bojovníci, na bidlách sedia dravé vtáky a pódium sa premenilo na osadu Vikingov. Svoje príbehy rozprávajú pohybmi tela tribalové tanečnice a lukostrelci sa už pripravujú na veľký turnaj o 14.00 h. "Bude to ako za čias Robina Hooda, on sa na mnohých zúčastňoval," hovorí organizátor podujatia Pavol Uherčík zo šermiarsko-divadelnej spoločnosti Archyll. Tento turnaj však dnes nebude jediný. "Na pešom ťažkoodeneckom turnaji, ktorý príde po ňom, sa zase budú rytieri snažiť dať protivníkovi čo najviac zásahov a vyhrať," priblížil Uherčík pre TASR.

Organizátori sa snažia každý rok obmieňať repertoár a okrem stálych vystupujúcich vždy zavolajú tri až štyri nové skupiny. Tento ročník festivalu je ale trochu iný ako ostatné. Na hrade pribudlo množstvo táborov, organizátori zapojili do programu viac orientálnych tancov z Indie či Egypta a návštevníci si môžu stredovekú atmosféru vychutnávať v celom areáli hradu. "Majú tak zážitok aj pri prechádzke hradom, nemusia len sedieť pri pódiu," myslí si organizátor.

Novinkou sú však aj kozy. Voľne si pobehujú medzi davmi ľudí a ujedajú si z každého stromu v okolí. Návštevníkom neprekážajú, skôr naopak. "Pozorujeme tu zvieratká už hodnú chvíľu, Saška má množstvo otázok," hovorí jedna z mamičiek. Mnoho chlapcov a dievčat je však v detskom kútiku. Skúšajú si život malých bojovníkov, hádžu podkovou, jazdia na koni alebo zápasia s rytierskymi zbraňami. Aj pri prehre sa však tvária statočne.

Každý rok je na hrade historická strelnica, nechýba ani teraz. Zastrieľať sa dá s lukom, šípom, vrhnúť sekeru alebo oštep. "Mám rád históriu, čítam historické knihy, pozerám filmy. Na tomto festivale sme už niekoľkýkrát, vrh sekerou si neodpustím," smeje sa Tomáš z Pezinka. Ľudia si môžu vyskúšať aj rytiersky výstroj, do plnej zbroje sa však chce najmä deťom.

Na hrade neostanú návštevníci hladní. Okrem stánkov s občerstvením z 21. storočia, pri ktorých si vystoja dlhý rad, môžu nakuknúť do kuchyne aj našim predkom a ochutnať dobové špeciality. Tradičnú výrobu čipky, hrncov či nožov predvádzajú remeselníci priamo pri práci na historickom jarmoku. Ako dodáva Uherčík, ľudí ale najviac zaujímajú predstavenia. "Ako barón hreší svojich poddaných alebo driluje vojakov, rôzne malé šarvátky, ktoré pre nich hráme naživo."

Hrad otvoril svoje brány v sobotu aj v nedeľu o 09.30 h. "Už vtedy tu boli prví ľudia," hovorí Uherčík. V sobotu akciu ukončili pred 22.00 h, na návštevníkov totiž v noci čakala ohňová šou. Dnes trvá program do 19.00 h. "Priemerný návštevník strávi na hrade asi štyri hodiny, niektorí sú tu však aj dlhšie," hodnotí záujem ľudí organizátor. Tohtoročnú návštevnosť si odhadnúť netrúfa, počas minulých rokov na hrad zavítalo 5000 až 6000 milovníkov historického života. Budúci rok bude mať festival okrúhle desiate výročie, organizátori sľubujú, že bude veľkolepý.
 

Vyberte región